Terug naar onze focus: hoefgezondheid
Zo, eindelijk kan ik eventjes zitten nu. Mijn voornemen om iedere maand een blog op deze site te schrijven moest ik door de zomerdrukte even opzijschuiven. Ik zal voor deze blog eens terugblikken, niet alleen in de tijd maar ook in mijzelf: wat is de drijfveer achter HoofWear, de hoefschoenenwinkel?
Hoefnerd
Ik ben altijd erg begaan met de natuur en de dieren daarin. Paarden hebben daarbinnen een bijzondere plek ingenomen en de hoeven een nog bijzonderdere plek. Ik ben zoals je het zou kunnen noemen eigenlijk een hoefnerd. Dat is ook waarom ik ondanks mijn traditionele scholing nooit achter het gebruik van hoefijzers heb gestaan, en waarom ik veel energie stop in de hoefschoenen.
Hoefschoenen toen en nu
Zo’n 17 jaar geleden begon ik met het aanmeten van hoefschoenen en vanaf die dag heb ik altijd mijn best gedaan om het gebruik van hoefschoenen bekend te maken bij het grote publiek.
Destijds gingen vaak de paarden die bang waren voor de hoefsmid op hoefschoenen. Ook paarden die hoefproblemen hadden waar niemand meer raad mee wist, of paarden van eigenaren die echte ‘Naturals’ waren. Er liepen in die tijd een handje vol ‘natuurlijk bekappers’ in Nederland rond waar ik er één van was. Hoewel ik de term ‘natuurlijk bekappen’ nooit echt heb vinden passen. Lees meer over de verschillen tussen natuurlijk bekappen en traditioneel bekappen in mijn blog op NatuurlijkPaarden.nl:
Dat we iets goed deden is wel duidelijk: hoefschoenen zijn inmiddels doorgedrongen tot in de meest traditionele stallen. Natuurlijk gebruikt niet iedereen ze, maar weten van het bestaan van hoefschoenen doet nu een groot deel van de ruiters wel.
En dat merken we bij HoofWear! De afgelopen zomer stroomde mijn mailbox letterlijk over met vragen van potentiële klanten. Goed nieuws zou je zeggen. Helaas niet altijd: bij 9 van de 10 mails sprongen de tranen letterlijk in mijn ogen. Ik heb echt zóveel foto’s van slecht bekapte hoeven gehad, dat ik mij ben gaan afvragen of we met HoofWear nog op de goede weg zitten.
Want wat wil ik eigenlijk? Hoefschoenen verkopen of gezondere paardenhoeven? Ik kan vol overtuiging zeggen: dat laatste!
Hoefnerd ;-) aan het werk
Tranen in mijn ogen bij het zien van hoeffoto’s
Om goed advies te kunnen geven over het gebruik van hoefschoenen vraag ik de klant altijd foto’s toe te sturen van de hoeven. Iedere hoef is anders en ik wil graag het best passende model in de goede maat adviseren. Ik vraag daarom nadrukkelijk foto’s van ná het bekappen. De bekapping mag niet langer dan twee weken geleden zijn.
Het is echt belangrijk dat een hoef correct bekapt wordt. Bij het beoordelen van deze foto’s doet het mij pijn te zien dat er nog zoveel onkundige bekappers en hoefsmeden rondlopen. Het komt zeer regelmatig voor dat een paard gevoelig loopt en dat correct bekappen de oplossing is en niet het gebruik van hoefschoenen.
Overgroeide omgeklapte steunsels, deze hoef is niet correct bekapt. Een goede bekapping is belangrijk voor de pasvorm van hoefschoenen, misschien zijn hoefschoenen niet eens nodig na een correcte bekapping!
Hoefschoenen worden ontworpen aan de hand van standaard hoefvormen
De verschillende fabrikanten van hoefschoenen hebben hun hoefschoen ontworpen aan de hand van standaard hoefvormen. Ik zie wel dat die standaard ook wat afhankelijk is van waar de producent zich bevindt. Het gemiddelde aan hoeven zal er op verschillende delen van de wereld ook wat anders uitzien. Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Een eerste reden is de populatie paarden: wat voor een type paarden worden er waar meer gehouden. Zo zien we in Nederland grotere rondere hoeven dan in Amerika. Een tweede belangrijke oorzaak is het klimaat: een droog klimaat zorgt voor een andere hoefvorm dan een nat klimaat. De paardenhoeven passen zich aan de leefomstandigheden van het paard aan en daarom zien we grotere hoeven in een natter klimaat en kleinere smalle hoeven in droger klimaat.
Een niet correcte bekapping zal er meestal voor zorgen dat, hoewel er vele verschillende confectiemodellen beschikbaar zijn, er toch geen enkele hoefschoen goed past. Want ondanks deze verschillen in merken zijn er geen standaardmodellen hoefschoenen voor onnatuurlijke hoefvormen.
Nadelen van gebruik van hoefschoenen bij niet natuurlijke hoefvormen
Onnatuurlijke hoefvorm, lange tenen ondergeschoven verzenen. Bij lange tenen gaan veel hoefschoenen heel snel slijten, tevens zal het heel lastig zijn goed passende hoefschoenen te vinden.
Wanneer je toch kiest voor hoefschoenen terwijl de hoeven niet correct bekapt worden heeft dat veel nadelen:
- De hoefschoenen passen niet lekker en kunnen gaan draaien of schuren, in erge gevallen kun je ze zelfs verliezen;
- Er is een beperktere keuze van mogelijk passende hoefschoenen die allemaal wat ‘lomper’ zijn;
- Hoefschoenen kunnen veel sneller slijten;
- De hoef kan door een niet consequente bekapstijl zo weer van vorm veranderen waardoor de hoefschoenen niet meer passen;
- De hoefschoenen komen ongebruikt in de kast te staan omdat het gewenste effect uitblijft;
- Al deze bovenstaande problemen komen dan weer terug bij ons waardoor ik een dagtaak heb aan klantensupport voor slecht bekapte hoeven.
Alles begint bij een correct bekapte hoef
Wanneer je het beste wilt voor je paard, zou je moeten kiezen voor een zo gezond mogelijke hoef. Probeer na te gaan wat de reden is dat je paard niet zonder hoefbescherming kan. De kans is groot dat een verandering van bekapstijl al heel veel verbetering kan brengen! Is er alsnog een vorm van hoefbescherming nodig, dan is een hoefschoen een ideale oplossing.
Kiezen voor een verandering van bekapstijl kan de volgende voordelen hebben:
- Hoefschoenen zijn misschien niet eens nodig: het paard kan gewoon op blote hoeven presteren;
- Wanneer je toch kiest voor hoefschoenen, zullen deze goed passen en blijven passen;
- Er is meer keuze in hoefschoenen;
- We kunnen kiezen voor hoefschoenen die de natuurlijke bewegingen van het paard zo min mogelijk belemmeren.
Correct bekapt. Hoewel er verschillende bekap stromingen zijn: geen belemmerig voor hoefschoenen
Focus: hoefgezondheid
Zoals ik hierboven beschreef: mijn drijfveer is vanaf het begin geweest om een goede hoefgezondheid te promoten. Hoefschoenen die worden gebruikt bij een correct bekapte hoef maken niet alleen jouw paard gelukkig, maar ook ons! Wij houden bij HoofWear namelijk tijd over om nóg meer paarden te helpen. Kortom: tijd voor ons om nog meer te focussen op hoefgezondheid en die wanneer nodig te ondersteunen met hoefschoenen.
Ik zal daarom nooit meer hoefschoenen adviseren voor slecht bekapte hoeven: een correcte bekapping zal altijd stap één moeten zijn.
HoofWear zal de komende tijd de breedte van het hoefschoenenassortiment gaan aanpassen: we gaan ons richten op minder modellen hoefschoenen. Bovendien gaan we meer investeren in educatie: hoe zie je of de hoeven van jouw paard correct bekapt worden? Zo hopen we ook op de lange termijn nog meer bij te kunnen dragen in de hoefgezondheid van duizenden paarden.
Want als je kiest voor HoofWear kies je voor de specialist in hoefschoenen en hoefgezondheid, of liever andersom: hoefgezondheid en paardenschoenen.
Meer weten? Volg een cursus!
Gezonde hoeven zijn van levensbelang voor je paard! Het is daarom een heel goed idee om je als paardeneigenaar eens te verdiepen in dit deel van je paard. Ik geef regelmatig cursussen voor paardeneigenaren die de hoeven van hun paard zelf willen kunnen bijhouden tussen de afspraken met hun hoefprofessional door.
Je leert hoe een gezonde paardenhoef eruit hoort te zien en waar je bij de bekapping op moet letten. Dit aan de hand van de basis: hoe functioneert een gezonde hoef? En ga je uiteindelijk toch niet zélf aan de slag met bekappen, dan weet je in ieder geval waar je je hoefprofessional op moet wijzen! Kijk voor meer informatie en inschrijven op Hoefgezondheid.nl.