Teamwork in de praktijk

Teamwork in de praktijk

Teamwork in de praktijk

Dat paarden met uiteenlopende gezondheidsproblemen baat kunnen hebben bij een samenwerkend team van specialisten bleek gisteravond nog maar eens. Op doorverwijzing van dierenarts Inge van Soest van VivaDier ben ik bij een paard geweest dat nauwelijks meer een stap kon verzetten.

 

Dierenarts Inge van Soest was bij dit paard geroepen vanwege ernstige kreupelheid. Met haar eigen paar Equine Fusion All Terrain Ultra in de kofferbak van de auto kon zij direct bij het paard proberen of schoenen hulp zouden kunnen bieden. Het paard leek meteen verlichting te ervaren en Inge heeft de eigenaar geadviseerd contact met mij op te nemen. 

 

Op deze warme dinsdagavond liep ik de paddock in en zag direct om welk paard het ging. Het paard had duidelijk erg veel pijn, zelfs in stand waren de spieren verkrampt. Het paard bewoog liever helemaal niet. Wanneer ik dit soort situaties tref, vind ik het allereerst belangrijk om van de eigenaar te horen over de (recente) geschiedenis van het paard. Hoe is de hoefverzorging geregeld, zijn er grote veranderingen in voeding en huisvesting geweest, heeft het paard een stresssituatie meegemaakt, etc.

 

De eigenaar vertelde dat er eigenlijk altijd een te lange periode tussen de bekappingen zat. Het paard de erfelijke spierziekte PSSM type1* heeft.  De hoefwand van beide voorhoeven was voorafgaand aan de laatste bekapping zo lang geweest dat de hoefsmid er te veel in één keer af moest halen. Daarnaast bleek het paard nog niet zo lang geleden verhuisd te zijn naar deze plek. Ik trof de hoeven erg kort bekapt en er waren signalen van hoefbevangenheid.

 

Ik ben gestart met een corrigerende bekapping. Daarnaast was het raadzaam het paard tijdelijk 24 uur per dag op schoenen te zetten. Echter vanwege het erg warme weer leken losse schoenen niet optimaal. Daarom heb ik gekozen voor gelijmde hoefschoenen van Equine Fusion; de 24/7. Lijmen is met deze schoenen eenvoudig (wel erg belangrijk is om snel te werken, zeker met de huidige hoge buitentemperatuur). Daarnaast is een groot voordeel van de 24/7 dat deze weinig onderhoud nodig hebben: dagelijks even uitspoelen met de tuinslang (via het gat in de zool van de lijmschoen) is al voldoende. De schoen zit gelijmd aan de hoefwand en kan, afhankelijk van de hoefgroei, zo’n zes weken blijven zitten. In dit geval wil ik uiteraard het paard al eerder terugzien, omdat er sprake is van een medische toepassing.

 

We zagen al meteen na het lijmen van de eerste schoen resultaat: een meer ontspannen paard! De tweede schoen bevestigde dat we voor de juiste aanpak hadden gekozen: het paard durfde weer een beetje te bewegen.

 

De volgende dag laat de eigenaar van het paard weten: "Ze beweegt veel meer uit zichzelf en loopt veel meer rond. Ik zie er nog wel iets aan maar ze loopt een stuk beter."

 

Daar doen we het voor!



Update:
Na een periode van 5 weken hebben we geprobeerd om Zare weer blootsvoets te laten lopen, dat leek goed te gaan, maar na een paar dagen zagen we toch de bewegingen verslechteren zodat we hebben besloten het zelfde setje schoenen nog eens onder de hoeven te lijmen.
Nadat deze ook weer een week of 5-6 hadden gezeten loopt Zara nu al weer enkele weken gewoon op blote hoeven!
Blootsvoets als het kan, beschermen als het moet.

 

 * Meer info over PSSM: www.pssm.eu