Mok

Mok

Het natte seizoen is aangebroken: voorkom huidproblemen door modder


Mok wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie, meestal "dermatophilus congolensis", welke op gezonde huid voorkomt maar wanneer het de verzwakte huid binnendringt zweren met korstjes kan veroorzaken. In sommige gevallen gaat dat samen met ontstekingen en haaruitval. De bacteriën gedijen goed in natte omstandigheden en de korstjes houden de  bacteriën vast tegen de huid. Deze problemen komen voornamelijk in de winter voor, wanneer mok niet behandeld wordt kan het snel voor serieuze problemen zorgen soms gepaard met kreupelheid

Rainrot wordt veroorzaakt door dezelfde bacteriën, resulterend in pijnlijke korstjes op de rug of soms op het gezicht van het paard. Een langdurige natte vacht zorgt ervoor dat de bacterien de bovenste laag van de huid kunnen binnen dringen en daar een infectie tot stand brengen.
Er lijkt ook een soort gelijk probleem in de zomer te zijn, wat niet geholpen wordt door benen die nat worden van de ochtend dauw. De oorzaken kunnen zonlicht op roze huid zijn (UV gevoeligheid) of een  reactie op planten die het paard eet of aanraakt.

Bij deze bacteriële infectie wordt vaak aangeraden het aangedane gebied met een desinfecterend product te behandelen, de korstjes te verwijderen (vaak erg pijnlijk), goed droog houden en een insmeren met een antibacteriële crème.

 

Hoe goed we als paardeneigenaar ook ons best doen om weiden, paddocks en inloopstallen droog te houden, de Nederlandse winters maken het ons vaak onmogelijk. Het begin van de herfst gaat gepaard met niet alleen een temperatuurdaling, maar ook met een toename van de hoeveelheid regen. Zandpaden, paddocks en weiden veranderen vaak al na de eerste flinke herfststorm in een blubberige bende. Waar vervolgens onze paarden de hele winter doorheen banjeren. 

De huid van paarden is van nature bestand tegen vocht. Echter in het modderseizoen wordt erg veel gevraagd van het natuurlijk afweersysteem. Vooral bij paarden met veel behang aan de benen, kunnen modderige leefomstandigheden ervoor zorgen dat er bacteriële infecties ontstaan aan de huid van de onderbenen en in de kootholtes. Wanneer deze infecties eenmaal de kop op zijn gestoken, is het moeilijk om er weer af te komen – zeker omdat het niet eenvoudig is om je paard voortdurend op een droge ondergrond te laten lopen.

Precies tijdens zo’n vreselijk natte winter is Mud Defender getest in de praktijk. Mud Defender is een voedingssupplement van het merk Hilton Herbs uit Engeland. Het is samengesteld uit kruiden die helpen de celstructuur van de huid te verbeteren en de natuurlijke afweer tegen bacteriën die zich in modder bevinden te versterken. Zo zijn de ingrediënten in Mud Defender een natuurlijke bron van Omega 3 en 6 en Cysteïne, het aminozuur dat zorgt voor sterk haar, een sterke huid en de productie van het eiwit keratine, dat zorgt voor een taaie, waterafstotende huid. Daarnaast bevat Mud Defender B-vitaminen, biobeschikbare zwavel (getest op de juiste opname door het lichaam), mineralen en sporenelementen. 

Het begin van de herfst – de start van het modderseizoen – is het perfecte tijdstip in het jaar om te starten met het bijvoeren van Mud Defender. Zo zorg je ervoor dat de benen, kootholtes en huid van je paard gedurende de wintermaanden in de best mogelijke conditie blijven en de natuurlijke afweer tegen bacteriën die houden van vochtige omstandigheden wordt ondersteund. 

Heeft je paard tijdens vorige winters problemen met ontstekingen aan onderbenen, huid en kootholtes gehad als gevolg van staan in de modder? Dan adviseren wij naast het gebruik van het kruidensupplement ook de Mud Defender Lotion te gebruiken: een lekker ruikende, milde, gemakkelijk aan te brengen, natuurlijke lotion bestaande uit plantenextracten, tincturen, oliën, en propolis, allemaal geselecteerd om de natuurlijke weerstand van de huid te ondersteunen.


Raadpleeg bij erge pijn, aanhoudende klachten of uitbreiding van de infectie je dierenarts.