Hoefschoenen in paardensport: endurance
Wie aan paardrijden met hoefschoenen denkt, denkt misschien niet direct aan hoefschoenen voor in de endurance. Echter: juist in endurance worden hoefschoenen succesvol ingezet als hoefbescherming. In de top van de grote internationale endurance wedstrijden zie je vaak meerdere paarden succesvol finishen op hoefschoenen.
‘Endurance’ betekent letterlijk ‘uithoudingsvermogen’. In deze paardensport gaat het om het rijden van lange afstanden waarbij de tijd wordt bijgehouden. Een individueel team van paard en ruiter legt in één dag een gemarkeerd cross-county ‘parcours’ af over natuurlijk terrein. De afstand varieert van 20 tot maximaal 160 kilometer.
Wist je dat een aantal hoefschoenen juist is ontwikkeld door, of in samenwerking met, endurance ruiters? Dit geldt voor bijvoorbeeld
, , en .Hartslag, gewicht en grip
Zelf heb ik ook een tijdje endurance gereden, niet op zo’n hoog niveau, maar wel de lagere klasses. Ik heb toen ook het gebruik van hoefschoenen uitvoerig getest onder andere door met een hartslagmeter te rijden.
Wat direct opvalt: wanneer hoefschoenen zwaarder zijn, wordt de hartslag van het paard duidelijk hoger. In de endurancesport is het daarom van belang om hoefschoenen met een zo laag mogelijk gewicht te gebruiken. De ondergronden waarover gereden wordt zijn wisselend en je wilt als ruiter over alle ondergronden probleemloos kunnen rijden. Daarom is een goede grip ook heel belangrijk.
Toen ik mijn eerste ritjes endurance op hoefschoenen reed was er lang niet zoveel keuze in hoefschoenen als nu. Helaas verloren we destijds af en toe onze hoefschoenen. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig echt niet meer. In het algemeen geldt: een perfect passende hoefschoen verlies je niet zomaar. Het is vervelend als je de hoefschoenen een keer verliest. Je kunt onzeker worden en er gaat te veel tijd en energie verloren door het controleren of de hoefschoenen er nog zijn en nog goed zitten. Om dit te voorkomen kies je voor de hoefschoen met de voor jouw paard best mogelijke pasvorm.
Het belang van een goed passende hoefschoen in de endurancesport
Rijd je op hoog niveau endurance met hoefschoenen? In de (top) sport is de pasvorm van de hoefschoen nóg belangrijker. Ik adviseer daarom altijd om een afspraak te maken voor een pasconsult met je paard bij HoofWear. We passen dan de juiste hoefschoenen aan en wanneer nodig worden ze nog extra afgesteld of aangepast aan de hoeven van jouw paard zodat ze perfect passen.
Joram Boersma won afgelopen zomer bij de wedstrijd georganiseerd door Endurance Zuid-Veluwe nieuwe door HoofWear gesponsorde hoefschoenen mét pasconsult. Joram vertelt: “Ik reed al op Renegade hoefschoenen, die had ik tweedehands aan kunnen schaffen. Deze hoefschoenen bevielen prima dus ik had niet direct het idee dat een pasconsult iets zou kunnen bijdragen. Toch ben ik heel blij dat ik naar HoofWear toe ben gegaan met mijn paard! In plaats van Renegade Classic, heeft Klaas Feuth nu Vipers bij mijn paard aangemeten. En werkelijk: ik wist niet dat hoefschoenen zó als gegoten konden zitten!”
Goede hoefverzorging
Het is van belang dat de hoeven van je sportpaard regelmatig correct bijgehouden worden. Niet alleen voor de beweging van het paard, maar ook voor de pasvorm van de hoefschoenen.
Eventueel kun je zelf leren de hoeven te onderhouden tussen de bezoeken van je hoefsmid of hoefbekapper door. Zo word je minder afhankelijk en kun je ervoor zorgen dat de hoeven van je paard altijd in topconditie zijn.
Hoefschoenen die de hoef ondersteunen
In de endurancesport is veel winst te behalen met de goede conditie van het paard. Het is daarom belangrijk dat de hoefschoenen alle biomechanische processen zoveel mogelijk ondersteunen, en in elk geval de werking van het hoefmechanisme niet belemmeren. Daarom adviseer ik voor endurancepaarden altijd hoefschoenen die zoveel mogelijk hoefbeweging mogelijk maken. Je wilt bijvoorbeeld geen harde rigide zolen, maar juist hoefschoenen die driedimensionaal met de hoeven mee kunnen bewegen.
Het is daarbij natuurlijk fijn als hoefschoenen lang mee kunnen gaan. Voor het paard is het prettig als de hoefschoenen ook tijdens trainingsritten gedragen worden. Zo is de grip, het afwikkelpatroon etc. een gegeven en hoeft het paard daar niet aan te wennen tijdens een wedstrijd.
Topklasse endurance: rijd je wedstrijd met gelijmde hoefschoenen
De echte topklasses - denk aan 160 kilometer - zou ik niet meer met gewone hoefschoenen rijden. Ik adviseer om een gelijmde variant te gebruiken van dezelfde hoefschoen als je tijdens de trainingen gebruikt. Zo ontstaat er geen wrijving, wordt de hoefschoen niet zwaarder door het koelen met water en bestaat er ook geen onzekerheid of de hoefschoen wel aan blijft.
Bij het lijmen is het van belang om dat niet direct voor de wedstrijd te doen, maar al enkele dagen van tevoren. Zo kan het endurancepaard er even aan kan wennen. De gelijmde hoefschoenen mogen ook niet te lang blijven zitten, omdat zodra de hoefwand langer wordt de rest van de hoef minder gaat dragen. Dit is vooral bij hoefschoenen met een harde zool het geval.
Wanneer de ‘losse’ hoefschoenen tijdens de trainingen standaard een heel klein stukje naar binnen of buiten draaien kun je de verlijmbare hoefschoenen ook het beste in dezelfde stand vastlijmen. Zo beïnvloed je de natuurlijke gang van het paard zo min mogelijk.
Het lijmen van hoefschoenen is niet moeilijk, maar er zijn wel veel valkuilen waar zelfs vakmannen in kunnen vallen. Verzeker je van een goede hechting door de hulp van iemand die écht ervaring met het lijmen van hoefschoenen heeft. Het zou zonde zijn als de hoefschoenen toch te snel loskomen!
Veel plakhoefschoenen kun je vaker dan één keer gebruiken. Maak de lijmschoenen daarom goed schoon en bewaar ze na gebruik!
HoofWear: specialist in het aanmeten van hoefschoenen voor endurance
Het afgelopen jaar heb ik weer veel endurancepaarden mogen helpen aan goed passende hoefschoenen. Bij verschillende paarden heb ik ook de hoefschoenen kunnen lijmen voor grotere (internationale) endurancewedstrijden.
Overweeg jij hoefschoenen voor je endurancepaard? Ik zou je graag adviseren: neem de moeite om een afspraak met ons te maken en met je sportpaard naar ons te komen. We meten dan de best passende hoefschoenen aan. Door de ruime voorraad die we dan direct bij de hand hebben, kunnen we efficiënt werken. De hoefschoenen kunnen ter plekke worden gemodificeerd, bijvoorbeeld door plaatselijke verwarming van het kunststof, of door de onderdelen van verschillende hoefschoenen desnoods met elkaar te combineren. Zo weet je zeker dat je paard op de best passende hoefschoenen naar huis gaat.
Een ander groot voordeel van een pasconsult bij HoofWear is dat de hoeven van je paard bekeken worden door de hoefspecialist. Daarbij krijg je alle nodige tips en informatie voor het succesvol gebruik van de hoefschoenen in de endurance.
Ook voor het lijmen, zelf leren bekappen en eventueel zelf leren te lijmen van hoefschoenen ben je bij HoofWear aan het juiste adres.