Waarom hoefschoenen?
Gezonde paardenhoeven functioneren in de meeste gevallen goed zonder bescherming. Soms is echter hoefbescherming gewenst. Wanneer je paard net van de hoefijzers af is en zijn hoeven zich nog moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden bijvoorbeeld. Of wanneer je intensiever met je paard gaat sporten, bijvoorbeeld mennen over asfaltwegen waardoor de hoeven sneller slijten. Het kan ook zijn dat je paard gevoelig loopt op ongelijke ondergronden, zoals gravelpaden, of bospaden met boomwortels of dennenappels. Of je gaat met je paard op vakantie naar een gebied met heel andere ondergronden dan je thuis gewend bent. Het kan ook zijn dat je aan lange afstandsport doet, zoals Endurance, en je paard daarvoor hoefbescherming nodig heeft. Hoefbescherming kan ook ondersteunend zijn bij de behandeling van een hoefprobleem, zoals hoefbevangenheid. Voor al deze toepassingen kunnen hoefschoenen een uitkomst zijn.
VAN OUDSHER BEKENDE HOEFBESCHERMING: HOEFIJZERS
Er zijn sporen van eerdere vormen van hoefbescherming gevonden, maar pas in de middeleeuwen werd op grote schaal gekozen voor de ‘bescherming’ van de hoef door het beslaan met een hoefijzer. Sinds de middeleeuwen zijn er veel modernere methodes ontwikkeld om hoeven te beschermen. In mijn ogen is het gebruik van het ouderwetse hoefijzer nu overbodig. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar die vele voordelen hebben boven het oude hoefijzer. Zo zijn er kunsthoorn van lijm, kunststof hoef-’ijzers’ en hoefschoenen.
De eerste patenten van hoefbescherming in de vorm van een hoefschoen stammen uit 1800. Het grote struikelblok was destijds hoe de bescherming te bevestigen aan de beweeglijke hoef, en de meeste patenten hebben het ook niet gebracht tot een bruikbaar eind. 170 Jaar later ontstond een schoen die op dit moment nog steeds geproduceerd en veelvuldig gebruikt wordt: de
.
WAAROM HOEFSCHOENEN IN PLAATS VAN HOEFIJZERS?
Het hoefijzer wordt algemeen beschouwd als iets dat bij een paard hoort. Deze mening deel ik echter niet. De hoef is een dynamisch, goed doorbloed en zeer beweeglijk onderdeel van het bewegingsapparaat van je paard. Hoefijzers beperken de werking van het hoefmechanisme, hebben een slechte schokdemping en zijn glad en inflexibel.
Hoefschoenen daarentegen hebben vele voordelen. Zij ondersteunen de paardenhoef zonder deze te belemmeren. Hoefschoenen bieden schokdemping, grip, zijn lichter in gewicht dan hoefijzers en zijn flexibel. Dit zorgt ervoor dat hoefschoenen met de vele bewegingen van de hoef kunnen meebewegen. Een grote pré is daarbij dat de bescherming enkel wordt ingezet wanneer nodig en niet zoals het hoefijzer 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Ondanks het feit dat geen twee hoeven er hetzelfde uitzien, zijn de meeste hoefschoenen verkrijgbaar in confectiematen. Verschillende producenten zijn deze uitdaging aangegaan en erin geslaagd paardenschoenen te ontwikkelen, die niet alleen goed passen en uitstekend aan de hoef blijven zitten, maar die ook nog eens gemakkelijk zijn aan en uit te trekken, het paard en de werking van de hoef zo min mogelijk te belemmeren, en nog betaalbaar en duurzaam zijn ook.
Intussen zijn er meer dan 25 verschillende modellen hoefschoenen verkrijgbaar, elk in een groot aantal maten. Je kunt hoefschoenen kopen voor grote paardenrassen, maar ze zijn ook beschikbaar in kleine maten voor pony's, of in hele kleine maatjes voor Shetlanders en mini paardjes. Als nieuwkomer in hoefschoenen-land zie je door de enorme keuze soms door de bomen het bos niet meer. Bij HoofWear hebben wij ons er daarom op toegespitst om je te helpen bij de keuze van de juiste hoefschoenen voor jouw paard. De keuze hangt af van het beoogde gebruik, de vorm van de hoef en de afmetingen van de hoeven van je paard of pony. De pasvorm van een hoefschoen is het allerbelangrijkst. Een goed passende hoefschoen verlies je niet, veroorzaakt geen irritaties en belemmert je paard niet in de beweging.
WAAROM HOEFSCHOENEN KOPEN BIJ HOOFWEAR?
Kies je voor HoofWear, dan kies je niet alleen voor hoefschoenen van hoge kwaliteit. Je weet ook zeker dat je het beste, op jouw paard toegespitste advies krijgt. De hoefgezondheid van jouw paard is daarbij altijd leidend. Hoefspecialist Klaas Feuth bekijkt ieder paard als individu. Klaas Feuth is al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het op gezonde blote hoeven laten lopen van paarden. HoofWear gaat er daarom in principe vanuit dat het doel van hoefbescherming is dat het paard op termijn (weer) op blote hoeven kan lopen. Hoefschoenen zijn nooit de oplossing van een hoefproblemen; ze kunnen echter wel helpen de hoefgezondheid te ondersteunen.