straalkanker behandeling

Straalkanker of hoefkanker is wel een verstoorde abnormale woekerende groei van weefsel, maar is niet vergelijkbaar met kanker, in het engels is de letterlijke vertaling van kanker: cancer en bij hoefkanker is dat canker (met een k) Ik vind het jammer dat we in het Nederlands geen verschillende termen hebben. Ik vergelijk hoefkanker vaan met wildvlees vorming. 

Bij hoefkanker is om welke reden dan ook de lederhuid gaan ontsteken en daarna is een woekering ontstaan die niet zomaar stopt.

Straalkanker


Voorkomen van straalkanker


Ontstekingen aan de lederhuid voorkomen en zorgen voor een goed imuunsysteem (afweer) is de enige goede preventie van straalkanker. De lederhuid is normaal beschermd met een goede stevige laag hoorn. Bij bijvoorbeeld rotstraal is deze beschermend laag aangetast. Een onbehandelde rotstraal kan dus voor een infectie van de lederhuid zorgen. Rotstraal voorkomen en tijdig herkennen en behandelen is dus ontzettend belangrijk. Te vaak maak ik mee als ik bijvoorbeeld foto's voor hoefschoenen advies heb ontvangen dat ik de klant wijs op de aanwezige rotstraal. Soms krijg ik de reactie dat de smid het geen probleem vind, of pas zelfs een osteopaat? die geen probleem zag. Maar gelukkig reageren veel eigenaren goed en behandelen zij de rotstraal en voorkomen zij zo erger. 
Een gezonde afweer kan eventueel ook ondersteund worden met extra kruiden.

Is er eenmaal straalkanker dan is een goede aanpak ontzettend belangrijk.
Een straalkanker die snel aangepakt wordt kan binnen 3 weken volledig genezen, hoe langer de woekering ongestoord (of onjuist gestoord) kan doorgaan hoe langzamer de genezing, en soms is genezing zelfs helemaal niet meer mogelijk.


Ik wil op deze pagina een succesvolle aanpak van straalkanker beschrijven die zich al diverse keren succesvol heeft bewezen. Maar let op: deze aanpak is puur op basis van ervaring en niet wetenschappelijk onderbouwd. Het vervangt nooit het advies en de behandeling van de dierenarts.
Let op, raadpleeg altijd de dierenarts en hoefspecialist wanneer je straalkanker of rotstraal vermoed.



Behandel plan

  • Schoonmaken

De hoefspecialist moet, in samenwerking met de dierenarts, zoveel mogelijk van de woekering wegsnijden. De woekering is meestal sterk doorbloed dus verwacht bloed en doe dit zeker niet zelf. Deze stap moet wanneer nodig regelmatig herhaald worden, maar er moet ook ruimte zijn om herstelt weefsel te laten groeien. Het is soms lastig om de ontstoken, herstellende lederhuid te onderscheiden van de woekering. Regelmatige controle door hoefspecialist en dierenarts is dus noodzakelijk, denk aan een interval van 1-3 weken.

  • Dagelijkse behandeling

Wanneer ik schrijf dagelijkse behandeling bedoel ik ook echt dagelijks, niet 2-4 keer per week! Liever zelfs nog 2 keer per dag, maar echt dagelijks heeft zijn resultaten meermaals bewezen.

  1. Schoonmaken
    Maak de hoef dagelijks goed schoon. Wij gebruiken daarvoor de Unique-horn Pure Hoof Soaker, opgelost in water in een plantenspuit. we spuiten met druk het geinfecteerde gebied goed schoon. Of /en dagelijks goed weken in een hoefzak met de opgeloste Pure Hoof Soaker.
    Het is niet erg dat de hoeven nat worden bij deze stap, hoeven goed schoonmaken kan bijna niet zonder water!
  2. Drogen
    Droog de hoeven voor je verder gaat met de volgende stappen, heb je weinig tijd dan kan een fhön hier goed bij helpen ;-)
  3. HPE
    Druppel ruim Unique-horn HPE op het geinfecteerde gebied. HPE is een mengsel van propolis (het afweer product van bijen) en een aantal essentiele olieen die allemaal bekend staan om hun effect op de afweer. De propolis is een zwart plakkerig goedje wat door de huid heen penetreerd. (Als je HPE op je eigen huid knoeit laat het bruine plekken achter, maarhet is volkomen veilig)
  4. Klei
    Smeer een laag Unique-horn Natural Hoof Clay op het geinfecteerde gebied. De groeie klei icm de groene leem staat bekend om zijn positieve effect op het herstel van de huid en het absorberen van gifstoffen. De diatomeen aarde in de klei werkt ook nog eens uitdrogend.
  5. Beschermen
    Om het geheel te beschermen en om de klei zo lang mogelijk te laten zitten pak ik de hoef in in rekverband (pas op dat je dat verband als dat boven de kroonrand uitkomt niet te strak doet voor optimale doorbloeding) Het beste blijf je met het verband onder de kroonrand. Hierna zet ik de hoef in een hoefschoen, de hoefschoen kan ik dagelijk omwisselen zodat deze de tijd krijgt om te drogen.
cleaning hoof canker hoofcancer Unique-horn HPE
Unique-horn Hoof Clay HoofCanker Unique-horn Natural Hoof Clay teating hoofcanker

Voeding en huisvesting

Voor een goed werkend afweer mechanisme is juiste voeding en voldoende beweging voor paarden belangrijk. Het hele systeem paard werkt pas als een paard beweegt. Boxrust is dus uitgesloten. Boxrust geeft ook nog eens stress wat ook voorkomen moet worden. Zet het paard lekker met soortgenoten in een actieve huisvesting.
Naast een gezonde uitgebalanceerde voeding is het belangrijk dat deze paarden geen voordroog, kuil of hooi uit plastic te eten krijgen, maar droog hooi. Daarnaast kan kunnen de ontgiftende organen ondersteund worden met Hilton-Herbs Detox, en het afweer systeem met Hilton Herbs Equimmune. Ik gebruik ook Sparrow CBD olie vanwege de ontstekings remmende eigenschappen van de cannabinoïden


Monitoring

Maak dagelijks foto's na het schoonmaken van de hoef. Deze foto's kunnen waardevolle informatie zijn voor de hoefspecialist en dierenarts. Zij kunnen zien of de controle interval omhoog moet, de behandeling aangestiird of veranderd. In sommige gevallen zal een dierenarts prednison adviseren. Prednison onderdrukt de immuunreactie en kan zo effect heben op de ophol geslagen celdeling (woekering).


Het paard op deze foto's verbleef op onze hoefrevalidatie kliniek. De behandeling van deze milde straalkanker duurde in dit geval maar enkele weken omdat we er snel bij waren. We gebruikten hierbij een aantal producten van Unique-horn Hoofcare intensief.
Ben je benieuwd of hoefrevalidatie voor jouw paard ook een optie is? lees dan hier meer over hoefrevalidatie bij ons: Hoefrevalidatie