Hoefrevalidatie

Behandeling van ernstige hoefproblemen

Hoefspecialist Klaas Feuth: "In de dagelijkse praktijk kom ik regelmatig situaties tegen waarin de ambulante behandeling van paarden met een hoefprobleem niet mogelijk of onwenselijk is. Precies voor deze paarden ben ik met mijn vrouw een hoefrevalidatiefaciliteit gestart. Natuurlijk zijn er paardenklinieken, maar deze zijn niet gespecialiseerd in revalidatie/rehabilitatie bij hoefproblemen. Klinieken bieden meestal geen mogelijkheden voor langdurige opname. De behandeling is erop gericht zo snel mogelijk de symptomen van de ziekte te bestrijden, zodat het paard zo snel mogelijk weer naar de eigen stal terug kan."

Waarom opname?

Wanneer je paard serieuze hoefproblemen heeft, volstaat het vaak niet meer om eens in de paar weken te bekappen. We bieden daarom een uniek hoefrevalidatieconcept. Heb je een hoefbevangen paard, een veulen met een afwijkende stand of een ander hoefprobleem waar je geen raad meer mee weet, dan bieden we de mogelijkheid om je paard voor behandeling en herstel op te nemen in onze hoefrevalidatie.

Veel hoefproblemen kennen een onderliggende oorzaak. Met een gedegen revalidatie kan de onderliggende oorzaak worden aangepakt, waardoor de kans dat het hoefprobleem weer terugkeert, wordt verminderd. De behandeling van een paard met een ernstig hoefprobleem vraagt om een gerichte, goed onderbouwde specialistische aanpak. De paardenhoef is dynamisch en reageert sterk op de leefomgeving en leefomstandigheden van het paard. Om een goede behandeling van, en revalidatie na, een hoefprobleem te kunnen bieden, is het vaak nodig om regelmatig, soms zelfs dagelijks, bij te sturen.


Behandeling van een hoefzweer Medische hoefschoenen bij hoefrevalidatie Behandeling van ernstige hoefproblemen zoals hoefbevangenheid


Hoe ziet een hoefrevalidatietraject eruit?

Ieder traject is maatwerk. De behandelingen van Hoefspecialist Klaas Feuth omvatten orthopedische ondersteuning doormiddel van het toepassen van hoefcorrecties, waar nodig het aanmeten van passende hoefbescherming, het bieden van een passend bewegingsschema, aangevuld met individueel afgestelde voeding en supplementen.

De opname van je paard in onze hoefrevalidatie doorloopt een paar fases.

Start traject: Intensive Hoof Care

Een hoefrevalidatietraject begint met de ‘Intensive Hoof Care’ fase. Tijdens de Intensive Hoof Care worden er met grote regelmaat orthopedische correctieve bekappingen uitgevoerd.
De stand en gang worden daarnaast dagelijks gemonitord. De hoeven van je paard worden wanneer nodig beschermd met orthopedische hoefbescherming. Bij sommige hoefproblemen zoals een sinker (een hoefbeen dat door de zool dreigt te zakken), hoefbevangenheid of ernstige misvorming van de hoeven is het vaak nodig om met grote regelmaat bij te sturen om alles in goede banen te leiden.

We horen vaak dat de hoefsmid of dierenarts schrikt van de toestand van de hoeven als na bijvoorbeeld een aantal weken het hoefijzer met zooltje wordt weggenomen. Dat soort situaties willen we voorkomen.
De hoef is dynamisch, de aanpak van hoefproblemen daarom ook!


Correct bekappen na het afnemen van hoefijzers Hoefrevalidatie bij ernstige hoefbevangenheid en sinker Corrigerend bekappen bij hoefproblemen

Hoefrevalidatie: begin van herstel

Na de Intensive Hoof Care periode volgt pas de hoefrevalidatie: bekappen, beschermen en bewegen.

Als de eerste grote correcties gedaan zijn kan er eventueel permanente orthopedische hoefbescherming geplaatst worden. Hierdoor wordt het lastiger om elke paar dagen te bekappen. Deze hoefbescherming kan echter met enige regelmaat verwijderd worden en opnieuw geplaatst, afhankelijk van wat nodig is.

Bij de standscorrectie van een veulen bijvoorbeeld is het belangrijk dat er vooruitgang geboekt blijft worden, want stilstand is vaak achteruitgang.

Dat geldt overigens ook voor de hele hoefgezondheid: stilstand is achteruitgang. Een paard moet bewegen om gezonde hoeven te krijgen. We bieden daarom aangepaste beweging. Wanneer het kan is onze ovale trainingsmolen een mooi middel om paarden te laten bewegen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid door overgewicht of insulineresistentie is extra beweging zeker wenselijk. Alle paarden hier in de hoefrevalidatie lopen dagelijks minimaal 10km mits zij daartoe in staat zijn.
Voor paarden die in het begin van het traject nog minder mobiel zijn, is beweging met een trilplaat al voldoende.


Orthopedisch plakbeslag bij hoefkatrolontsteking Oval horse walker Hoefrevalidatie Klaas Feuth FormaHoof bij hoefbevangenheid

Huisvesting, voeding en samenwerking met andere specialisten

Wanneer mogelijk worden patiënten opgenomen in de groepshuisvesting omdat dat enerzijds mentaal heel veel uitmaakt en anderzijds de beweging stimuleert. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de patiënt redelijk vooruit kan.

Naast de behandeling bestaand uit bekappen, beschermen en bewegen zijn er een aantal belangrijke andere ingrediënten, zoals voeding. We nemen ook de voeding van je paard onder de loep. Wanneer nodig werken we met aanvullende diervoeders zoals kruiden voor pijnstilling, betere doorbloeding in hoeven en benen, herstellen van de hormoonbalans.

Daarnaast werken we samen met specialisten zoals de dierenarts en de paardenfysiotherapeut. Ook andere aanvullende specialisten kunnen in sommige gevallen erbij geroepen worden, denk aan de paardentandarts en osteopaat. We werken soms zelfs met bloedzuigertherapie, bijvoorbeeld bij hoefkatrolontsteking.

Behandelplan

Voorafgaand aan opname wordt het beoogd resultaat besproken. We gaan nooit voor minder dan een pijnvrij ‘weidepaard’. Dat wil zeggen: als de verwachting niet is dat het paard na opname pijnvrij gewoon kan leven dan beginnen we er niet aan. Ook als tijdens de opname blijkt dat de verwachting wordt bijgesteld dan betekent dat een einde aan de opname.
Het komt gelukkig met regelmaat voor dat het beoogd resultaat omhoog wordt bijgesteld. Vaak krijg ik als de eigenaar het herstel ziet de vraag: “Denk je dat ik er straks weer op kan rijden?” En ja dat is geen vreemde vraag, want dat gebeurt vaker.

Deze zomer hadden we bijvoorbeeld een patiënt die volgens de kliniek eigenlijk ingeslapen moest worden omdat ze bang waren dat het hoefbeentje door de zool zou komen. Gelukkig konden wij wat voor haar betekenen en na een verblijf van 2 maanden kon zij pijnvrij naar huis, met nog orthopedische hoefbescherming. Een paar weken later kregen we al een filmpje dat ze weer bereden werd.

Opvolging

Als de patiënt ontslagen wordt volgt er een verslag van de opname en een advies. De eigen hoefsmid of hoefbekapper kan dat dan opvolgen. Het is ook mogelijk om elke paar weken met het paard hier op consult te komen. Dat vind ik zelfs leuk omdat je in een hoefrevalidatieperiode een band krijgt met het paard.


Orthopedische hoefbescherming in hoefrevalidatie Klaas Feuth Groepshuisvesting paarden in hoefrevalidatie Easyboot Cloud speciaal voor hoefbevangen paarden en pony's

Veelgestelde vragen over hoefrevalidatie

Het is niet eenvoudig om te beslissen om de zorg voor je paard tijdelijk volledig uit handen te geven. We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen in je op komen. We behandelen er hier al enkele.

Moet ik mijn paard dan met pijn op de trailer zetten?

Wil je een kort antwoord? Ja. We horen regelmatig dat de patiënt in kwestie niet vervoerd kan worden. Later als het dan nog verder mis is kan het ineens wel. Weet wel, een maand later beginnen met dit traject betekent vaak meer dan een maand langer herstel, en soms ben je dan zelfs te laat. Een paard met een hoefprobleem kan goed vervoerd worden, eventueel kan de dierenarts de rit gemakkelijker maken met (pijn)medicatie.

Mag ik mijn paard tijdens het hoefrevalidatietraject bezoeken?

Natuurlijk is het heel vervelend om je paard een langere periode te missen daarom kun je op afspraak op bezoek komen. Vaak blijkt na een korte tijd dat het ook voor de eigenaar een hele verlichting is dat het paard hier opgenomen is. De dagelijkse zorg en zorgen, maar ook het zien van een paard met pijn kosten heel veel energie.
En vanuit het paard gezien zit hij of zij helemaal niet te wachten op bezoek met name in de Intensive Hoof Care periode. Herstel kost heel veel energie!

Wat kost een hoefrevalidatietraject?

Opname voor hoefrevalidatie is niet gratis. Met name het eerste deel van het traject kost veel. Naast de basis bestaand uit de dagelijkse verzorging en voeding, zijn meestal in een paar weken al verschillende sets orthopedische hoefbescherming nodig. Daarnaast moet je denken aan het samenstellen van de juiste combinatie aan supplementen, de dagelijkse hoefverzorging en het zorgen voor een aangepast bewegingsschema.

Het hoefrevalidatieconcept zit zo in elkaar dat we niet voortdurend met de eigenaar van het paard gaan overleggen over welke hoefbescherming en aanvullingen nodig zijn. Per paard wordt maatwerk geleverd in een all-in prijs. De all-in prijs wordt afgesproken na een beoordeling van het hoefprobleem. Zo maak ik een inschatting van de verwachte kosten. Die kosten worden over de opnametijd uitgesmeerd, dus elke maand kost hetzelfde. Bij langere opnames zien we vaak de kosten omlaag gaan in de tijd. We kunnen dan een nieuwe all-in prijs maken. Wat de all-in prijs is hangt dus af van de problematiek en het behandelplan. Maar om je een idee te geven zal dat meestal in de range van 1000 -1500 euro per maand liggen.


Orthopedisch plakbeslag hoefrevalidatie bij hoefbevangenheid Kunststof orthopedische hoefbescherming gebruiken in hoefrevalidatie Ook je veulen moet correct bekapt worden

Standscorrectie bij een veulen

Een bijzondere groep patienten in onze hoefrevalidatie zijn veulens die zijn geboren met een afwijkende hoef- of beenstand. De meeste hoefsmeden erkennen het belang van het bekappen van veulens binnen de eerste drie weken na de geboorte. Echter niet iedere hoefsmid of bekapper heeft voldoende ervaring om een afwijkende beenstand of verkeerde stand van de hoef te behandelen. Bovendien is dit haast onmogelijk als ambulante deskundige: veulens groeien enorm snel en zijn zeer beweeglijk. Je moet er als hoefprofessional dagelijks bij kunnen zijn en alle omstandigheden (zoals huisvesting) kunnen controleren.

Wij bieden daarom de mogelijkheid het veulen, samen met de merrie op te nemen voor een intensief traject van standscorrectie.


Klaas Feuth corrigeren beenstand veulen Gelijmde corrigerende veulenschoentjes bij afwijkende beenstand Stretchen van het been van een veulen


Contact

Wil je de mogelijkheden voor een hoefrevalidatietraject met ons bespreken? Mail ons gerust met je vragen of voor een offerte:

info@hoefgezondheid.nl