Schuurplekken van hoefschoenen?
Schuurplekken bij gebruik van hoefschoenen: wat te doen en hoe te voorkomen?
Een veel gestelde vraag over het gebruik van hoefschoenen is: krijgt mijn paard geen schuurplekken van hoefschoenen? De meeste paardeneigenaren zijn vooral bang voor het ontstaan van schuurplekken wanneer er zand in de hoefschoenen komt. Hierover schreven we deze FAQ.
Wat is een schuurplek?
Een schuurplek ontstaat meestal op een plek waar de huid wat dunner is, of bij een gevoelige huid. Er ontstaat door wrijving een blaar, die bij nog meer wrijving opengaat. De vacht is op die plek weg en er is een wondje ontstaan.
Een hoefschoen kan wrijving veroorzaken. Het materiaal van de hoefschoen kan bij iedere stap bewegen ten opzichte van de huid. Hoe voorkom je dat je paard schuurplekken krijgt van de hoefschoenen? En wat kun je doen als je paard onverhoopt toch schuurplekken heeft gekregen bij gebruik van de hoefschoenen?
1. De pasvorm van de hoefschoenen
Hoefschoenen moeten, net als onze eigen schoenen als we daar flinke wandelingen op willen maken of op willen gaan sporten, perfect passen. Bij HoofWear doen we er alles aan om jouw paard op de best passende hoefschoenen op pad te laten gaan.
- Een correcte, regelmatige bekapping van de hoeven van je paard:
Dit heeft altijd de prioriteit. Een hoef die niet goed bekapt is, of niet regelmatig (tussen de 4 en 8 weken) wordt bijgehouden, zal eerder problemen ervaren met hoefschoenen. De kans op schuurplekken is dan ook groter.
- Goed advies voorafgaand aan de aankoop van hoefschoenen:
‘past redelijk’ is hetzelfde als ‘past niet’. Een hoefschoen die niet perfect zit, kun je niet gebruiken om buitenritten mee te maken of om op te sporten.
Een pasconsult bij HoofWear is daarom zeker aan te raden, wanneer je nieuwe hoefschoenen wil kopen. Een goed alternatief is advies op afstand: we helpen je dan met de keuze van de best passende hoefschoenen op basis van foto’s van de hoeven van je paard. Ook tijdens het zelf thuis passen van de hoefschoenen helpen we graag, mocht je er met deze tips toch niet helemaal zelf uitkomen.
- Hoefschoenen voor medisch gebruik kunnen vaak een wat meer afwijkende hoefvorm opvangen en zijn daarmee geschikt voor een wat ruimere maatrange. Deze hoefschoenen zijn dan ook vooral bedoeld voor verlichting van pijn in de hoeven, ondersteuning tijdens de revalidatie en om paarden met een hoefprobleem weer een beetje in beweging te laten komen.
2. Hoefschoenen moeten worden ingelopen
Heb je nieuwe hoefschoenen gekocht voor je paard? Passen ze goed? Mooi! Dan kun je nu beginnen met het inlopen. Net als onze eigen nieuwe schoenen, moeten de nieuwe hoefschoenen van je paard worden ingelopen. Je gaat immers zelf ook niet direct de vierdaagse lopen op je nieuwe wandelschoenen!
Je paard moet eraan wennen om op hoefschoenen te lopen en de hoefschoenen zelf moeten nog ‘naar de voet’ van je paard gaan staan. Gemiddeld moet je een paar weken tijd inruimen om met je nieuwe hoefschoenen op te bouwen naar normale afstanden in alle gangen. Over het inlopen van je nieuwe hoefschoenen lees je meer in deze FAQ.
3. Ken je eigen paard
Het ene paard is het andere niet. Net zoals bij ons mensen, heeft het ene paard een gevoelige huid en het andere paard nergens last van. Dit weet jij als eigenaar gelukkig van je eigen paard. Je kunt dan rekening houden met bijvoorbeeld wat extra inlooptijd van de hoefschoenen. Of, wanneer mogelijk, kiezen voor hoefschoenen van wat zachter, soepeler materiaal.
4. Verdiep je in de hoefschoenen die je hebt gekocht
Net als de vele verschillende typen paarden, is er ook een enorme verscheidenheid in hoefschoenen. Er komen steeds meer merken en modellen hoefschoenen bij. Hoefschoenen zijn gemaakt van allerlei verschillende soorten kunststof. Het ene materiaal is wat soepeler, het andere kunststof wat stugger.
Aan een hoefschoen die een flexibele zool en een zachte bovenkant heeft (denk aan Equine Fusion), hoeft je paard over het algemeen minder lang te wennen als aan een hoefschoen met een harde kunststof zool en een stugger bovenwerk (denk aan Cavallo).
De categorie waarin je de hoefschoen kunt vinden, zegt vaak ook al iets over de inloopperiode. Medische hoefschoenen zijn in principe geschikt om direct langdurig te dragen – je wilt immers zo snel mogelijk ondersteuning bij een hoefprobleem.
Hoefschoenen voor sportief gebruik zijn vaak licht in gewicht, van soepel kunststof gemaakt en bewegen gemakkelijk mee met de natuurlijke bewegingen van de hoef in alle gangen. Sporthoefschoenen zijn vaak redelijk snel ingelopen.
Hoefschoenen voor recreatief gebruik zijn gemiddeld wat stugger, minder geschikt voor heel lange afstanden maar wel heel robuust. Het kan wat langer duren voordat recreatieve hoefschoenen zijn ingelopen.
5. Het onderhoud van je hoefschoenen
Opgedroogd vuil wordt hard op het materiaal van je hoefschoenen. Zit het vuil precies op een plek waar de huid van je paard gevoeliger is, zoals in de kootholte, dan kan dat problemen met schuren veroorzaken.
Onderhoud je hoefschoenen daarom goed. Maak ze na iedere rit schoon, met een harde borstel of met water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Sluit klittenband voordat je de hoefschoenen opbergt, dan voorkom je dat er vuil in gaat zitten.
Berg je hoefschoenen op in een geventileerde ruimte (niet in een afgesloten bak) waar ze aan de lucht kunnen drogen. Kunststof slijt harder wanneer het aan extreme temperaturen wordt blootgesteld. Stalletjes in de brandende zon of de kofferbak van je auto, waar het in de winter vriest en in de zomer bloedheet is, zijn dus niet geschikt om je hoefschoenen te bewaren.
Zorg ervoor dat je hoefschoenen schoon en droog zijn voordat je er weer mee op pad gaat. HoofWear heeft een speciale onderhoudsspray voor hoefschoenen die je kan helpen je hoefschoenen schoon en soepel te houden.
6. 24/7 hoefschoenen gebruiken
Hoefschoenen in de categorie ‘medisch’ zijn bedoeld om te gebruiken bij een hoefprobleem. Je paard is bijvoorbeeld hoefbevangen en kan zonder hoefschoenen geen stap verzetten. Het is dan belangrijk dat de hoefschoenen tijdelijk dag en nacht aan kunnen blijven.
Er kan echter altijd vuil in de hoefschoenen komen, en bij slecht weer worden ze nat. Dit kan de kans op schuurplekjes vergroten. Het is daarom bij het 24/7 gebruiken van hoefschoenen heel belangrijk om dagelijks te controleren, de hoefschoenen even uit te doen, schoon te maken en te laten opdrogen, voordat je ze weer aan doet.
Door nattigheid of zweten in de zomer kan in de hoefschoenen een ongezond klimaat ontstaan. Schimmels en bacteriën houden van warme, broeierige plekken. Heeft je paard langdurig 24/7 hoefschoenen nodig, dan is het aan te raden om met een tweede paar hoefschoenen af te wisselen. Ook adviseren we om in de hoefschoenen dagelijks Unique-horn Magic Hoof Powder te gebruiken tegen de negatieve effecten van de broeierige omgeving.
7. Toch schuurplekken?
Heeft je paard, ondanks al je voorzorgsmaatregelen, toch schuurplekjes opgelopen door de hoefschoenen? Doe dan direct de hoefschoenen uit en verzorg de wondjes. Laat de schuurplekken genezen voordat je de hoefschoenen weer aandoet.
Vraag je af wat er aan de hand kan zijn. Misschien ben je toch iets te snel gegaan met inlopen, is er onverhoopt een steentje tussen de rand van de hoefschoen en de kootholte gekomen, zat de hoefschoen nét niet helemaal goed gesloten of zijn de hoeven van je paard aan bekappen toe?
Het kan ook zijn, dat je de hoefschoenen gekocht hebt net nadat je paard van de ijzers is gegaan. De hoeven van je paard kunnen in de loop van de tijd veranderd zijn, waardoor de hoefschoenen minder goed passen. Of de hoefschoenen zijn in de loop van de tijd uitgelopen en te groot geworden.
8. Hulpmiddelen ter voorkoming van schuurplekken
Om te voorkomen dat je paard schuurplekjes krijgt bij het gebruik van hoefschoenen, kun je ook nog wat extra’s doen.
- Verbeter de huid van je paard wanneer deze gevoelig is. Wij raden hiervoor Unique-horn Herbal Skin Balm aan. Bij dagelijks gebruik helpt deze om de huid van je paard, bijvoorbeeld in de kootholte, te verstevigen.
- Gebruik een gaiter in je hoefschoen. Sommige hoefschoenen worden geleverd met een extra ‘sokje’: een gaiter. Deze zijn van zacht materiaal (vaak neopreen) gemaakt en vormen een zacht laagje tussen de rand van de hoefschoen en de huid waar de irritatie ontstaat. Er zijn verschillende soorten gaiters, vaak passend bij het betreffende merk. Ook bestaan er universele gaiters.
- Met Equiwrap zelfklevend verband kun je de hoef en kootholte omwikkelen met een dun beschermend laagje. Het voordeel hiervan is dat het een relatief goedkope oplossing is. Daarnaast is het zo’n dun laagje, dat dit de pasvorm van de hoefschoenen niet belemmert. Met een rolletje Equiwrap kun je meestal twee hoeven ‘inpakken’. Het verband is niet herbruikbaar.
- Een los inlegzooltje, of pad, kan in sommige gevallen ook helpen. De hoef komt door het zooltje iets hoger in de hoefschoen, waardoor de hoefschoen misschien geen irritatie veroorzaakt op de gevoelige plek. Er zijn pads in vele verschillende materialen, hardheden en diktes. We adviseren je graag. Vaak is het bij gebruik van zooltjes echter ook een kwestie van uitproberen wat het beste werkt voor jouw paard.
Conclusie
Goed passende hoefschoenen veroorzaken in principe geen schuurplekken, mits aan alle bovenstaande punten aandacht wordt besteed.
Zijn er bij jouw paard toch problemen ontstaan door schuren? Dan is de pasvorm van de hoefschoenen altijd het eerste waar we naar moeten kijken. Kom je er zelf niet uit? We proberen graag met je mee te denken. Neem gerust contact met ons op om je vraag te bespreken.